In het najaar 2019 ontvangen alle eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer (btw-id). In het nieuwe btw-id is uw Burgerservicenummer (BSN) niet verwerkt. Zo is uw privacy beter beschermd.

Het nieuwe btw-id gebruikt u vanaf 1 januari 2020 voor uw zakelijke contacten. U houdt uw omzetbelastingnummer. Dit wordt gebruikt voor contact met de Belastingdienst waaronder het doen van aangifte.

Hoe ziet het nieuwe btw-id eruit?

Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer en bestaat net als nu uit: NL – 9 cijfers – B – 2 cijfers. Het verschil met de oude situatie is, dat de 9 cijfers niet langer het BSN van u vormt en dat het controlenummer een willekeurig getal is.

Wat moet u doen?

  • U past, voor zover van toepassing, uw factuurpapier of factuursjabloon, internetsite(s), briefpapier, overige digitale sjablonen en andere communicatiemiddelen aan, zodat u vanaf 1 januari 2020 het nieuwe btw-id gebruikt. Tot en met 31 december 2019 gebruikt u uw huidige btw-nummer nog.
  • U geeft uw nieuwe btw-id alvast door aan ons. Zo zijn wij ook op de hoogte van het nieuwe btw-id en passen dit, waar nodig, aan in ons systeem. U licht ook uw vaste leveranciers en zakelijke klanten in.

Doet u (ook) zaken binnen de EU en/of daarbuiten?

Vanaf 1 januari 2020 moet u uw nieuwe btw-id gebruiken voor zowel contacten met leveranciers als met klanten. Dan is uw huidige btw-nummer niet meer geldig. Dit is van groot belang bij de handel in de EU. Vanaf 1 januari 2020 is het nieuwe btw-id te verifiƫren in het uitwisselingssysteem voor btw-informatie (VIES).

Verder dient u nog op het volgende te letten:

  • Als u in de EU verkoopt is het van belang dat u voor verkopen vanaf 1 januari 2020 uw nieuwe btw-id op uw factuur zet.
  • Als u inkoopt in de EU moet uw leverancier voor verkopen vanaf 1 januari 2020 het nieuwe btw-id op de factuur plaatsen en gebruiken bij de opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP).
  • Krijgt u in 2020 een factuur voor goederen of diensten die de EU-leverancier al in 2019 heeft verricht? En staat op deze factuur toch het oude btw-nummer? Dan hoeft u de leverancier niet te vragen om een factuur met uw nieuwe btw-id.